dimarts, 11 de gener del 2011

EL FANTASMA DE CANTERVILLE I ALTRES CONTES


Argument:
Un ministre nord-americà, el Sr. Otis, es trasllada amb la seva família a un castell encantat a Anglaterra. Lord Canterville, el propietari del castell, li adverteix que el fantasma de Sir Simon de Canterville deambula pel castell des que aquest va assassinar a la seva esposa. Però el Sr. Otis, nord-americà modern i pràctic, no escolta els seus advertiments. Així, la família nord-americana habitarà en la mansió, burlant-se constantment del fantasma.

Autor:
Oscar Wilde va ser un escriptor irlandès nascut a Dublín el 1854.
Poeta, narrador, dramaturg, assagista i crític d'art. Va ser una figura molt important en la literatura anglesa del segle XIX. Va publicar el seu primer llibre de poemes en 1881. Els seus contes estan plens d'emotivitat i de motius oposats: amor i dolor, egoisme i tendresa, felicitat i plor; les seves comèdies, plenes d'humor en el enfocament i crítica de la vida de l'alta burgesia de finals de segle a Anglaterra. Va ser autor de nombroses obres: El retrat de Dorian Gray, Una dona sense importància, El ventall de Lady Windermere. Va sofrir presó per acusacions d'homosexualitat; després de complir els dos anys de condemna, va abandonar Gran Bretanya i va residir a París, on després d'una penosa agonia, va morir en 1900.

Valoració:
Aquest llibre recull contes breus d’Oscar Wilde que us enganxaran des del primer moment, malgrat està escrits al 1887.
El més conegut és el Fantasma de Canterville i en ell Wilde utilitza una narració ràpida, àgil i molt rica que fa que no vulguis deixar de llegir. Aquest conte té una ètica molt actual ja que defensa valors inqüestionables com l’amistat, la solidaritat o el compromís. El llibre està ple de tocs d’humor unes vegades sotils i altres clarament manifests.
No és un conte infantil, o almenys exclusivament infantil, és una petita joia d’aquest gran escriptor que retrata la dualitat entre el que és clàssic i modern, entre Amèrica i Anglaterra, prenent com a pretext l’arribada d’uns americans a un castell europeu.
Com deia Wilde: “De vegades podem passar-nos anys sense viure en absolut, i de sobte tota la nostra vida es concentra en un sol instant”.
No perdeu ni un sol instant i llegiu-lo!

Diana Parrilla

1 comentari:

  1. Anònim21.7.11

    Aquest llibre està molt bé, però si us plau, feu un resum més llarg!!

    ResponElimina